Foto: Oslo Pensjonsforsikring

Fremtidens byer er grønne – og spiselige! Dette skriver både regjeringen og kommunale aktører under på. Vi kunne ikke vært mer enige.

Ny nasjonal strategi om urbant landbruk

Urbant landbruk har en stor verdi både når det gjelder å redusere vårt energiforbruk, håndtere økende mengder overvann og skape nye og innovative næringer. Og ikke minst kan det å ta naturen inn i byene bidra til bedre folkehelse og skape mange nye sosiale møtesplasser.

Det ovenstående ser det ut å være bred enighet om. Nylig lanserte kom regjeringen med en nasjonal strategi for urbant landbruk, med mål om å legge til rette for mer urbant landbruk i byer, bynære strøk og tettsteder. Strategien presenterer tiltak på områdene bærekraftig by- og stedsutvikling, økt kunnskap om bærekraftig matproduksjon og økt bærekraftig verdiskaping og næringsutvikling.

Grønt liv i midlertidige byrom

I strategien blir Fornebu samdyrkelag brukt som et eksempel på hvordan byfolk kan ta del i et felleskap rundt det å dyrke mat i urbane strøk. Fornebu samdyrkelag er et urbant andelslandbruk, og driftes av U.Reist på en midlertidig tomt som OBOS har stilt til disposisjon frem til den skal bebygges.

– Vi er veldig glade for at det offentlige løfter frem verdien av urbant landbruk, sier Andreas Capjon, daglig leder i U.Reist AS. Vi jobber hver dag for å virkeliggjøre det store potensialet som ligger i å ta naturen inn i byene.

Oslo skal fylles med grønne tak og fasader

Også på kommunalt nivå er urbant landbruk virkelig i vinden for tiden. Oslo kommune har nylig lagt ut en strategi for grønne tak og fasader på høring. Her vektlegges hensyn som biologisk mangfold, redusert energiforbruk, håndtering av vann og folkehelse.

– Her er nøkkelen å gjøre takene våre både grønne og spiselige, fortsetter Andreas Capjon. Ved å invitere folk med inn i driften dyrker vi ikke bare mat, men også et sosialt fellesskap.

Nord-Europas største, spiselige takhage

Han viser til Økern Portal, hvor U.Reist AS i 2020 etablerte Nord-Europas største, spiselige takhage. Det mer enn 8.000 kvm store taket rommer en matskog som omgir løpebanen, et samdyrkelag der publikum selv kan være med å dyrke og høste egen mat, samt en markedshage de ni restaurantene i bygget vil få levert råvarer fra.

U.Reist AS er en totalleverandør som rådgir, etablerer og drifter spiselige grøntarealer ute, inne – og på tak. Vi bistår utbyggere, arkitekter, byplanleggere og entreprenører med planlegging og etablering av utomhusarealer, og tilbyr unike driftskonsepter som legger til rette for folkelig aktivitet og engasjement, samtidig som vi stiller garanti for skjøtsel.