Foto: Kjetil Korslien
Det finnes mange måter å dyrke grønnsaker på i urbane strøk. Byfolk dyrker i bakgårder, på tak, på balkonger og i parseller. Samdyrkelagene til U.Reist driftes etter andelslandbruksmodellen, hvor matprodusenter og forbrukere i samarbeid tar ansvar for matproduksjonen.
Samdyrkelag på Fornebu, Oslo og Lillestrøm
U.Reist AS har i dag samdyrkelag i Lillestrøm, på Fornebu i Bærum og Løren i Oslo. Grønnsakene dyrkes etter økologiske prinsipper av en profesjonell gartner, men andelshaverne er invitert med på felles samdyrkinger med andre andelshavere, under veiledning og inspirasjon fra hovedgartneren. De får rett på en andel av produksjonen hver uke og høster sine egne grønnsaker rett fra åkeren.
I løpet av 2020 dyrket nær 250 andelshavere i Fornebu Samdyrkelag, Løren Samdyrkelag og Lillestrøm samdyrkelag mange tonn mat. Enda tyngre veier kanskje samholdet som er skapt, nærheten til jorda og kunnskapen om hvordan maten vår blir til.
Tar del i arbeidet, læringen, fellesskapet og grøden
For noen av andelshaverne er det tilgangen til lokalprodusert mat dyrket etter økologiske prinsipper som veier tyngst. For andre handler det om å støtte noe som er en viktig del av bybildet. Eller om å ha tilgang til jord å grave i og stelle med, også når en bor i leilighet uten tilgang til hage. Uansett motivasjon er det å være med i et samdyrkelag både lærerikt og sosialt – og så smaker det fantastisk.
I U.Reist-kulissene arbeides det nå med planlegging av årets dyrkeseong. Det lages plantelister og bestilles frø, og ledige andeler for årets sesong er blitt lagt ut for salg. Per i dag finnes det ledige andeler i Fornebu samdyrkelag og Lillestrøm samdyrkelag.